Potaje de Garbanzos

Je waant je vanzelf in San Sebastian 🇪🇸 met deze stoof. Lekker in het warme avondzonnetje op een late zomeravond, zie je jezelf al smullen van dit verrassend lekkere gerecht? Nu kun je het zelf maken, gewoon in je eigen keuken. Een heerlijke romige saus met een lekkere spicyness van de gerookte paprika. Bomvol gevuld met gezonde peulvruchten. En hou je vooral niet in met die olijfolie! 🫒

Daar zijn we weer… @eetfenkel & @dietistenpraktijkmarijevandun. Cas heeft weer gezorgd voor een fantastisch volwaardig vega recept. Potaje de Garbanzos, een Spaanse kikkererwten stoof. Dit gerecht past goed in een gezond eetpatroon past en voldoet aan alle eisen die we aan een maaltijd stellen. Het mooie is dat dit gerecht is gebouwd op peulvruchten. In Nederland doen we dat eigenlijk nog te weinig, en dat is zonde gezien de voedzaamheid van deze groente. De ene keer eet je alleen de zaden van de peulvruchten en de andere keer kan je de zaden en de peul zelf mee opeten. 

Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Daarnaast zijn rijk aan eiwitten en bevatten ze veel vezels. Zo bevat dit heerlijke gerecht van Cas tuinbonen die als groente gezien worden doordat ze veel vitamine C bevatten. En daarnaast ook nog kikkererwten, die onder kiemgroenten vallen en ook als vleesvervanger gezien mogen worden. 

In dit gerecht proef je toch echt de Spaanse avondzon 😊🌅. Met een heerlijke romige saus door de gepofte knoflook en het gebakken brood. Ontzettend simpel en effectief. Maar de grootste smaakmaker hier is toch echt het gerookte paprikapoeder. Wat, als je het subtiel toepast, een mooie hartigheid en diepte aan het gerecht toevoegt. Probeer het eens uit! 

Heerlijke Spaanse goodness met deze romige kikkererwten & tuinbonen stoof.

✅🍏 Plantaardig
✅🍦 Lactosevrij
🔴🍞 Gluten
✅🥜 Geen noten
✅🍤 Schaaldierenvrij
✅👶 Zwangerschap veilig

🕑 Prep: 30m / Totaal: 45m 


Ingrediënten (4p)

  • 600 gr kikkererwten

  • 2 grote uien

  • 1 rode paprika

  • 1 blad laurier

  • 6 el extra vierge olijfolie

  • 6 tenen knoflook

  • 1 dikke snee brood (mag je ook van het brood hieronder afsnijden)

  • 500 gr aardappelen

  • 1 blik goede tomaten

  • 200 gr tuinbonen (mag diepvries)

  • 300 gr spinazie

  • 1 1/2 tsp gerookte paprika

  • 1/2 tsp verse peper

  • 8-12 gr zout

  • Desembrood

Stappenplan

  1. Kook 1 ui, de paprika en de laurier in een pan met 400 ml water voor 20 min. Daarna de laurier verwijderen.

  2. Snipper alvast de andere ui, snij de aardappel in blokjes (ik zou de schil er lekker op laten zitten)

  3. Bruin de knoflook in een flink scheut olijfolie (hou wat over voor de garnering), haal ze eruit als ze bruin zijn en bak dan het brood in dezelfde olie.

  4. Blend de bruine knoflook, gekookte ui, paprika en het brood met 300 ml water. Dit is de basis voor je gerecht.

  5. Fruit de gesnipperde ui aan in wat olie, bak daarna de aardappel mee.

  6. Doe de tomaten erbij en kook mee voor 5 min, totdat het een beetje indikt. Dus zonder deksel

  7. Voeg dan het gerookte paprika poeder, de peper, de kikkererwten, de tuinbonen, het kookvocht (van de ui, paprika, laurier) en de geblende saus toe. Laat dit voor 15 minuten koken of totdat de aardappel gaar is. Let op dat het niet aankookt.

  8. Meng tenslotte met de spinazie en serveer met een serieuze scheut olijfolie en een dikke snee desem brood.

Alternatieven

  • Kom lekker die olijfolie bij ons in de winkel halen, we hebben een fantastische olie van Scala.

  • Ook ontzettend lekker met rijst of gerst i.p.v. brood. Mocht je het helemaal glutenvrij willen maken zou ik het brood in de saus vervangen door 2 el kikkererwtmeel.

Voedingswaarde (pp)

Energie 581Kcal

Totaal vet 13 g

Verzadigd vet 2 g

Koolhydraten 81 g

Eiwit 24,5 gram

Vezels 22 gram

Zout 1,38 gram

Credits aan Julius voor dit recept, we werken vanuit zijn basis.

Volgende
Volgende

Naan